Note, Udhëheqsi

Cilësia më e kërkuar te një udhëheqës

Kam patur qysh fëmijë një kureshtje serioze për udhëheqsinë. Më tërhiqnin bisedat e burrave në dhomën e zjarrit. Mundohesha të kuptoja fjalëkëmbimin e tyre me tekste dhe nëntekste , radhën e bisedës, dialogun pasionat,përkufizmin e problemit, zgjidhjet e mundshme dhe vendimin.  Vëreja me vëmendje kush fliste më shumë, kush më pak, kujt i rrëzohej fjala e kujt i dëgjohej.

Gjithnjë jam rrekur të kuptoj se cfarë i bën disa njerëz ndikues, cfarë i bën atë heqësit e udhës. Cila është karakteristika dalluese e njerëzve që ndikojnë në jetën , shoqërinë dhe botën tonë. Cfarë i bën ata të dallueshëm që njerëzit të drejtohen prej tyre. Cfarë i bën ata zgjidhës problemesh, vendimarrës, strategë, ekzekutues,vizionarë, frymëzues .

Në një sondazh në faqen time në facebook mbi cilësinë numër një që njerëzit kërkojnë tek një udhëheqës bie një sy që të gjithë vlerësojnë një cilësi të karakterit përkundrejt një aftësie. Me fjalë të tjera të 23 komentuesit duan që të udhëhiqen nga dikush që karakteri i tij përshkruhet me ;Përulje, integritet,ndershmëri dinjitet,drejtësi.

Ky përfundim reflekton një sondazh profesional organizuar nga organizataCatalyst(Udhëheqja e gjeneratës tjetër) me qendër në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Nga sondazhi i tyre mbi karakteristikën thelbësore të udhëheqsisë rezulton se 69% besojnë se karakteristika thelbësore e një udhëheqësi të madh është INTEGRITETI ,më pas vlerësojnë AUTENTICITETIN dhe pastaj vjen DISIPLINA . Të gjitha këto fusha të karakterit dhe jo të aftësive. Në këtë sondazh KOMPETENCA ndodhet në vendin e pestë si karakteristika më e qënësishme e kërkuar për një udhëheqës të dekadës tjetër.

Në të njëjtën linjë një studimi i ekspertëve botërorë të udhëheqësisë Kouzes -Posner  publikuar në librin “The Truth about Leadership” , del se 80% e të anketuarva mbi cilësinë më të admiruar te një udhëheqës shfaqin preferencë për NDERSHMERINE, më pas vijon LARGPAMESIA,FRYMEZUES dhe si preferencë e katërt KOMPETENCA.

Mendimi dominues është që njerëzit kërkojnë të një udhëheqës, së pari integritetin dhe ndershmërinë. Pra kërkojnë për një person të cilit mund ti besojnë. Kërkojnë për dikë që është, pa do të bëjë. Një udhëheqës që ka parime të forta morale dhe jeton e drejton sipas tyre.

Pikërisht ky është edhe përkufizimi për Integritetin që jep fjalori i Oksfordit ;Integriteti është cilësia e të qënit i ndershëm dhe e të pasurit të parimeve të forta morale.

Në fushën e biznesit me integritet zakonisht i referohemi një grup të karakteristikave të njeriut dhe parimeve që përfshijnë ndershmërinë, respektin, besnikërinë, përgjegjësinë dhe besimin që duhet të zbatohen për të gjitha aspektet e operacioneve të kompanisë.  Përshtatur nga Paul Klein  Forbes.com

Eksperti   botëror më në zë i udhëheqësisë John Maxwell e vendos të parin KARAKTERIN mes njëzetenjë cilësive (duke patur parasysh Integritetin) në librin e shitur mbi njëmilion kopje “ The 21 Indispensable Qualities of a Leader ku thotë:Karakteri është më shumë se fjala e thënë. Çdokush mund të thotë se ai ka integritet, por ajo se cfarë bën është treguesi i vërtetë i karakterit.

Qartazi cilët jemi ka rëndësi për atë që bëjmë. Karakteri ka rëndësi edhe përpara aftësive. Në një botë plot mashtrime, skepticizëm dhe imoralitet  njerëzit po kërkojnë për udhëheqës që ka karakter te mirë . Po kërkojnë  një udhëheqës me INTEGRITET. Pa këtë cilësi udhëheqja jote do të jetë vetëm një fjalim i bukur, mbase një shëtitje por nuk do të jetë kurrë një ndikim jetëndryshues . Nuk do të jetë kurrë një destinacion për të cilët ndjekësit kanë nevojë ta mbërrijnë.

Por cfarë duhet të ketë parasysh një udhëheqës i dekadës tjetër që të ketë një udhëheqje efektive që reflekton integritet? 

Së pari përcakto shtyllën kryesore të moralit tënd. Cili është burimi i i shpresës, i forcës, i kuptimit të jetës tënde.  Cili është autoriteti të cilit ti i beson jetën. Cili është guri i themelit për jetën e tënde. Në rolin si udhëheqës morali yt do të jetë marka e ndikimit tënd.

Së dyti Kultivo marrëdhënie të sinqerta dha autentike me një rreth të ngushtë miqsh të besuar,kolegësh dhe nëse je i martuar me bashkëshorten/bashkëshortin tuaj.

Së treti  Shqyrto veten në mënyrë të rregullt përmes reflektimit, të menduarit kritik,të lexuarit e librave apo shkruarit.

Mbaj mend nga dhoma e burrave ,atij që i dëgjohej fjala i referoheshin me fjalët; Ai është BURRE. Mbase ata burra nuk e dinin fjalën INTEGRITET por BURRI atëkohë jetonte dhe drejtonte si i tillë. Sot ata që dëgjojnë kanë të njëjtën pritje. Na mbetet ne në rol udhëheqës që të kultivojmë “BURRERINE”  (qofshim djem apo vajza) brenda nesh.

Cila është cilësia që ti vlerëson më shumë te një udhëheqës ? Përse?

p.s Një provë Integriteti. Nëse e gjen të vlefshëm këtë artikull dhe do ta ndash në faqen tënde të lutem cito autorësinë; Agustin Prenga 

Standard

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.