Jetë Studentore, Note

Sa lexojnë shqiptarët ?

Në një sondazh 3 ditor drejtuar kryesisht të rinjve (nga 194 anketues 110 ishin të moshës 18-24 vjeç) që përkon me moshën universitare kemi të dhënat e mëposhtme.

mosha

Shumica dërrmuese e tyre lexon më pak se  15 libra në vit. Me fjalë të tjera një libër ose llojimë pak në muaj.Screen_Shot_2016-01-14_at_12_30_13_PM

Zhanri i librave kryesorë është letërsia me mbi 40% të të anketuarve.

Pra duke marrë parasysh që shumica e të anketuarve janë në universitet dhe në një vit akademik mesatarisht ke detyrime nga fakulteti të studiosh 12 deri në 15 libra.  Rezulton që shumica nuk lexon as librat e shkollës.

Fakt interesant është që 10 % (19 të anketuar) që nuk kuptohet cilës moshë i përkasin lexojnë vetëm një deri në tre libra në vit.  Nëse marrim një libër mesatar prej 360 faqesh i bie një faqe në ditë.

Ndonëse sondazhi tregon prirjen, realiteti mund të jetë akoma më keq,duke llogaritur që sondazhi është ndarë në facebook mes miqsh që lexojnë.

Në një kulturë të ngopur nga telenovelat, shpërqëndrimi i facebookut dhe shkollës pa standarte çështja e librit bëhet urgjente.

Websiti  Lifehack liston 10 përfitime nga leximi i librave

 

  1. Stimulim mendor
  2. Ulje e nivelit të stresit
  3. Dije
  4. Zgjerim fjalori
  5.  Përmirësim Kujtese
  6. Aftësi më të mira analitike, zgjidhje problemessh
  7.  Përqëndrim dhe fokus më i mirë
  8. Aftësi për të shprehur mendimet me shkrim
  9. Qetësim
  10.  Argëtim
Standard